Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patent ve Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır? Patent ve Tescili Verilmeyecek Konular
#1
Oku-1 
   

Patent ve Marka Tescili Nedir? Nasıl Alınır? Patent ve Marka Tescili Verilmeyecek Konular Nelerdir?

Patent, belli bir icat veya buluşun satış, pazarlanma, üretme gibi tüm yetkilerinin tek bir kişiye ait olmasını gösteren bir belgedir. Tabi her alandaki buluşa patent verilmez, bunun da bazı kuralları vardır. Yazımızda bu kurallara ve patent hakkında bilinmesi gereken her şeye yer verilmiştir. Ülkemizde ürününüz için patent almak istiyorsanız öncelikle, Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.

Patent belgesi, buluşu yapan kişiye, icat etmiş olduğu ürünün pazarlanması, çoğaltılması, ithal edebilmesi haklarını sağlar. Buluş sahibine ve ürününe ayrıcalık getirmiş bir unvandır ve belgeyle tescillenir. Araçlar, kimyasal bileşikler, aygıtlar ve benzeri üretim yöntemleri, patent unvanı koruması altındadır. Patent yasalarının temel amacı, buluş yapılmasını sağlamak ve yenilik faaliyetlerine teşvik etmektir.  Bunlar için gerekli olan güvenceyi yine patent sağlar.

Verilmiş olan patentler ve bunların sanayi alanında uygulanması, ekonomik, sosyal ve teknik alanlarda ilerleme olmasını sağlar. Gelişmiş ülkelerde verilen patent sayısı düşünüldüğünde, buluşların ülkelere katkıları net olarak anlaşılabilir.

Ülkemizde patent verme, marka tescili yapma gibi işlemlerin yetkileri Türkiye Patent Enstitüsü’ne verilmiştir. Enstitü kısaca TPE olarak gösterilir.

Patent Nedir?

Buluş yapan kişinin, keşfe konu olan ürünün belli bir süre içinde üretmesi, kullanması, satması ve ithal edebilme hakkına sahip olmasını sağlayan belgedir. Buluşu yapılan ürünün neredeyse her zerresi, patent koruması altındadır. Ürünün tüm hakları, patenti alan kişiye ait olur. Bu nedenle buluşlarınızı vakit kaybetmeden patent güvencesine almalısınız. Patent konuları belli şartlar ve yasalarla belirlenmiştir. Buluşunuzun incelenebilir olup olmadığına, şartları okuyarak bakabilirsiniz. Böylece zaman kaybetmeden başvurunuzu yapabilirsiniz.

Patent Verilmeyecek Konular ve Buluşlar Nelerdir?


    Matematik metotları, bilimsel teoriler, ticari faaliyetleriyle ilgili usul ve kararlar patent uygulamasın dahil değildir.
    Edebiyat dalına ve sanata ait eserler, bilimsel eserler, bilgisayar yazılımları ve estetik nitelikteki oluşumlar için patent verilmez.
    Bilgilerin derlenmesi, sunulması, iletilmesi gibi durumlarda teknik yönü olmayan usuller için patent verilmez.
    Hayvan ya da insan vücudu üzerinde uygulanacak cerrahiler, tedavi yöntemleri, çeşitli teşhis ürünleri patente uygun değildir.
    Patent verilse de korunmayacak buluşlar; Buluşa konu olacak, kamu düzenine aykırı ve genel ahlakı rencide edecek olan durumlar, bitkilerin ya da hayvanların ciddi biyolojik temellere dayandığı usuller için patent verilmiş olsa bile koruma işlevi gerçekleşmez.

Patent Nasıl Alınır?

Öncelikle patent tescili yapılan buluşun patent kuralları sadece, belgenin alındığı ülke için geçerlidir. Uluslararası olmasını istiyorsanız; farklı prosedürler geçerli olacaktır. İlk olarak buluşunuzu yaptıktan sonra patent verilebilir olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Ardından Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapabilirsiniz. Başvuruyu direkt olarak ya da online yapabilirsiniz. Başvuru değerlendirmesinin ardından netice tarafınıza bildirilmektedir. Patent başvurunuzu kendiniz yapabileceğiniz gibi danışmanlık firmalarından yardım alabilirsiniz. İşi uzmanlarına bırakmak bazen daha doğru bir karar olabilir. İşlemlerin hızlı olması için bu detayı düşünmelisiniz.

Türkiye’de Patent Prosedürleri Nelerdir?

Ülkemizde patent haklarının korunması için çıkarılan yasa 27 Haziran 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buluşların, yeni, sanayi alanında kullanılabilir olması; ayrıca bulunan tekniğin elde olan verilerin durumundan fazla olması gerekir. Başvuru yapıldıktan sonra TPE, buluşun yasalarla belirtilen şartlara uygun olup olmadığına dair incelemeler yapar. İncelemeler sonucunda eksiklik söz konusu olursa; eksikliğin giderilmesi için 3 ay süre verilmektedir. Şartlarda eksiklik olmaması durumunda ya da belirtilen eksikliklerin giderilmesi durumunda Enstitü tarafından rapor ile birlikte bildirim yapılmaktadır.

Tekniğin durumuyla alakalı araştırma raporu talebinin başvurusu 15 ay içinde yapılmalıdır. Rapor talebi; Avrupa Patent Ofisi, Danimarka Patent Ofisi, İsveç Patent Ofisi, Rusya Patent Ofislerinden bir tanesinde yapılabilir ya da öncesinde herhangi bir uluslararası ofisten alınmış, elde olan araştırma raporunun değerlendirilmesi istenebilir. Araştırma raporunun alınmasının ardından Türk Patent Enstitü’sünce sistem tercihi yoluyla bildirim yapılmaktadır. Bildirimin yapılmasının ardından 3 ay içerisinde inceleme işlemi yapılmalıdır.

Marka Tescili Nedir? Nasıl Yapılır? Önemi ve Tescil Edilemeyecek Markalar Nelerdir?

Bir işletmenin mal veya hizmetini diğer tüm işletmelerinkinden ayıran işarete marka denmektedir. Marka tescili ise bu önemli işaretin yasal yollarla korunması ve tescil edilmesi anlamına gelir. Yani işletmeler için oldukça avantajlı bir durumdur. Türkiye'de markanızı tescil ettirmek için, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Peki marka tescilinin önemi nedir, tescil edilemeyecek markalar nelerdir?
Marka, işletmelerin tüm varlıklarını temsil eden önemli bir işarettir. Bu önemli işaret, özenli şekilde korunmalı ve yasal açıdan da tescil edilmelidir. Markanın tescilinin yapıldığına dair belgenin olması şarttır. Marka tescili, işletmeler için oldukça fazla avantaj sağlar. Ülkemizde marka tescili işlemi, Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yoluyla yapılmaktadır. Marka tescili işletmeler için en başta, sizin isminizi kullanarak ve bundan faydalanarak kazanç sağlayan diğer işletmeleri engellemek için önemlidir.

Marka tescili başvurusu için çeşitli birçok detay bulunur. Bunları bilerek doğru zamanda başvuru yapmanız neticeyi hızlandırır. Ayrıca marka tescili olamayacak bazı marka isimleri bulunur.

İşletme tabelalarında görmüş olduğunuz isimlerin çoğu markadır ve birçoğu tescillidir. İşletme sahipleri günümüzde bu konuda daha hassastır. Bu nedenle sizde bir marka ismine karar vermişseniz; avantajlardan faydalanabilmek ve markayı kaybetmemek içinvakit kaybetmemelisiniz.

Marka Tescili Nedir?

Markanın korunmasını sağlayan, ürün veya hizmetin marka sahibini koruyan bir sistemdir. Markanın gerçek sahibi, adı geçen markayı ilk düşünen ve ürünün veya hizmetin kullanımına halen devam eden kişidir. Markayı, işletmenizle bir bütün olarak tercih etmeli ve oldukça ilginç bir marka seçimi yapmalısınız. Aksi halde tescil başvuru süreci olumsuz sonuçlanabilir. Markaya karar verdikten sonra ilk önce tescil edilemeyecek markalar konusunda kendi tespitinizi yaparak önlem alabilirsiniz. Bu durum başvuru sürecini hızlandırabilir. Diğer kişinin başkasına ait markayı kullanması ise hakkın gaspı olarak tanımlanmaktadır.

Marka Tescilinin Önemi Nedir?

Marka tesciline başvuran işletme, hem resmi kurumun hem toplumun onayından geçmiş olacaktır. Buradan hareketle işletme güvende, oldukça sağlam temellere sahip olur. Marka artık hiçbir risk taşımamaktadır. Çünkü elinde resmi kurumdan verilmiş; kanıt niteliğinde belge bulunmaktadır. Böylece işletme, markanın kullanılarak haksız kazanç sağlanması gibi durumlarda önlem alabilir, yaptırım uygulayabilir hale gelmiştir. Bununla beraber sizin hakkınızda marka ile ilgili haksız kazanç şikâyeti söz konusu olursa kolaylıkla bu işin altından kalkmanızı sağlayacak belgeniz olacak demektir.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Başvurular TPE olarak kısaltılan ve Ankara’da bulunan Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmaktadır. Çeşitli illerde şubesi bulunmadığından herkesin buraya gelerek başvuru yapması gerekir. Başvurular doğrudan TPE’ye yapılabileceği gibi elektronik imza sahibi olanlar, enstitünün web sitesinden online olarak da yapabilir. Online başvurular, az zaman alması açısından daha çok tercih edilmektedir. İnternet üzerinden başvurular 30 ila 60 dakika arasında tamamlanır. Marka tescili için danışmanlık firmalarından yararlanılabilir. Markanın tescil edilebilmesi için gerekli bazı hususlar vardır. Bu hususlar dâhilinde olan markaların tescil işlemi kısa sürede halledilmektedir ama uygunsuz semboller, işaretler ve durumlar söz konusuysa başvuru geri dönecektir.

Tescil Edilemeyecek Markalar Nelerdir?


    Bir işletmeye ait hizmet ve malların diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayrıt edici özelliği olmayanlar, baskı yoluyla yayınlanamayan çeşitli işaretler tescil edilmez.
    Malın ve hizmetin, kalitesi, niteliği, coğrafi kaynağı gibi belirtilen hizmetin yapıldığı ya da malın üretildiği zamanı belirten veya hizmetin karakteristik özelliklerini içeren işaretleri bulunduran markalar tescillenmez.
    Yetkili mercilerin izin vermediği amblemler, armalar, nişanları içeren markalar, aynı türdeki hizmet ve mal ile ilgili tescil edilmiş veya daha önceki zamanlarda başvurusu yapılmış marka ile benzerlikler içeren markalar tescil edilmez.
    Sahibince izin verilmeyen, Paris Sözleşmesi’nin maddelerinden birine göre tanınmış markalar, tescil edilemez niteliktedir.
    Dini değerleri sembolize eden, kamu düzenine aykırı ve genel ahlakı zedeleyecek markalar tescil edilmez.

   

   

   


   


-------------------
Etiketler :
Patent Nedir?, Nasıl Alınır?, Patent Verilmeyecek Konular ,Nelerdir?,Buluşlar,Türkiye’de Patent Prosedürleri Nelerdir?, Marka Tescili Nedir?,Marka Tescili Verilmeyecek Konular Nelerdir?,





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)