Hakkalyakin Board

Full Version: Zeta Nedir?
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
[attachment=100907]

Zeta Nedir?

Zita (Ζ ζ) (Yunanca:Ζήτα, Zita) Yunan alfabesinin altıncı harfidir. Fenike alfabesinin zayin Zayin harfinden gelmektedir. Yunanca dışındaki dillerde Zeta olarak bilinir. Türkçe'deki z sesi gibidir.

Örnekler

Zάρι (zari) = Zar

Zεϊμπέκης (zeibekis) = Zeybek

ζώνη (zóni) = bölge

Ζωολογία (zoologia) = Zooloji

Zeta ( Yunanca ζῆτα zē̂ta (declinable nötr), Dimotiki ζήτα (declinable neuter); majuscule Ζ, minuscule ζ) Yunan alfabesinin 6. harfidir ve Miletli sisteme göre sayısal değeri 7'dir . Antik çağda ζῆτα'nın okunuşu Yunanca [ˈdzɛːta] veya [ˈzdɛːta], Almanca'daki "klasik olmayan" telaffuz [ ˈt͡seːta ] [1] , modern Yunanca telaffuzu : [ 'zita ].

Verwendung

Kullanıldığı Yerler

    Matematikte ζ sembolü kullanılır
        zeta fonksiyonları için (örneğin riemannian )
        birliğin kökleri için bir atama olarak
        örn .
    Mühendislikte , bazen basınç kaybı katsayısı için ζ kullanılır .
    Havacılık ve uzay mühendisliğinde ζ , dümen sapmasının boyutunu belirtir . [2]
    Meteorolojide ζ girdap kuvveti anlamına gelir .
    Elektrokimyada zeta potansiyeli , elektrokinetik ölçümlerle erişilebilen ve bir elektrolitle temas halinde olan yüzeyler boyunca gelişen elektrik potansiyelini ifade eder .
    Kimyada ζ , kütle oranının simgesidir .
    Kontrol mühendisliğinde sönüm veya sönüm derecesi olarak .

Telaffuz

Argumente für σδ oder [zd]

    PIE * zd, Yunanca'da ζ olur (ör. * sísdō > ἵζω ). Eksileri: bu kelimeler nadirdir ve bu nedenle * zd'nin * dz tarafından emilmiş olması daha olasıdır (< * dj , * gj , * j ); ayrıca, /zd/ kümesinden bağlı /dz/ kümesine geçiş tipolojik olarak daha olasıdır. Her iki şekilde de gidebilirsiniz, ör. B. Mutfak > Cistin, Kolej > Colláiste, İskenderiye > Al-Iskandariya, belki exeo ~> esco, ama aynı zamanda C(es)aragusta > Zaragoza, mustaʿrab > mozárabe; Ek olarak, /zd/ kümesinden bağlı /dz/ kümesine bir değişiklik tipolojik olarak ters durumdan (zarseslilik hiyerarşisini ihlal ederdi ).
    Olmadan [sd] Yunan fonetik sisteminde (πρέσβυς, σβέννυμι, φάσγανον) arasında bir boşluk olurdu. [sb] ve [sɡ] ve sesli bir affricate [dz]'nin sessiz eşdeğeri olmaz. Eksileri:a) ile kelimeler [sb] ve [sɡ] nadirdir ve fonolojik ve (hatta daha fazla) fonotaktik kalıplardaki istisnalar hiçbir şekilde nadir değildir; b) vardı [sd] ὅσδε, εἰσδέχταιiçinde; ve c) Arkaik Yunanca'da gerçekten sessiz bir eşdeğer vardı ( [ts] > Attic,Boeotian ττ,Ionian,Dor σσ).
    Zd ve z'li Farsça isimler, Antik Yunanca'da sırasıyla ζ ve σ ile çevrilmiştir (örn. Artavazda = Ἀρτάβαζος/Ἀρτάοζος ~ Zara(n)ka- = Σαράγγαι ). Benzer şekilde, Filistin şehri Ashdod Ἄζωτος olarak yazılmıştır .
    Bazı yazıtlar, ayrı kelimelerden kaynaklanan -ς + δ- kombinasyonu için -ζ- yazmıştır, örn. B. θεοζοτος, θεος δοτος için "Tanrı vergisi".
    Bazı Çatı katı yazıtlarında -σδ- veya -ζ- için -σζ- bulunur, bu -στ- için -σστ-'ye paralel alınır ve dolayısıyla bir [zd] telaffuz ima edildi.
    σ(σ), στ: z'den önceki gibi ζ'dan önce yok olur. B. * πλάνζω > πλᾰ́ζω , * σύνζυγος > σύζυγος , * συνστέλλω > σῠστέλλω . Eksi: ν, bu konumda allofon olduğu varsayılarak /dz/'den önce kaybolmuş olabilir [z] , /ts/ gibi alofona sahipti [s] vardı: bkz.Giritli ἴαττα~ἀποδίδονσα(menteşe) ζ ile başlayanἐ-στ ile başlayan fiiller gibi mükemmel ikilemede (örn.ἔζηκα=ἔσταλται). Eksileri:a) στ ile başlayan bir fiilin en belirgin örneği aslındamükemmel ikilemede (ἕστηκαἑ-< *se-; b) /ts/ > σ(σ) olan sözcüklerde ayrıcaἐ-:Homerἔσσυμαι, -ται, Ion. ἐσσημένῳ.
    Alkman , Sappho , Alcaeus ve Theocritus, Attic ζ için σδ'ya sahiptir . Eksileri: Eğer olsaydı, gelenek bu şairler için bu özel digrafı icat etmezdi. [zd], Yunanca boyunca normal telaffuz olacaktır. Ayrıca, bu gelenek çağdaş yazıtlarda bulunmaz ve el yazmalarının ve papirüslerin imlası tarihsel olmaktan çok İskenderiye'ye aittir. Dolayısıylaσδ,Helenistik Yunancadan farklı bir telaffuz gösterir. [z(ː)] , yani [zd] veya [dz] .
    Gramerciler Dionysios Thrax [3] ve Halikarnaslı Dionysius "çift" ( διπλᾶ ) ψ, ξ harflerine ζ atamakta ve σ + δ olarak çözümlemektedir. Eksi: Romalı dilbilgisi uzmanı Verrius Flaccus ters sıraya, δ + σ'ya inanıyordu ( Velius Longus'ta , De orthogr . 51) ve Aristoteles bunun tartışmalı olduğunu söylüyor ( Metaph . 993a) (Aristoteles aynı zamanda bir [zː] telaffuz). Harfin bazen ve bazı konuşmacılar tarafından kelime sırasına bağlı olarak farklı telaffuz edilmesi bile mümkündür, örneğin İngilizce'de (genellikle) [z] olarak başlayan ancak başka yerlerde [gz] veya [ks] olarak başlayan X harfi gibi. telaffuz edilir (çapraz başvuruXerxes).
    Küçük Asya yer adlarının (βυζζαντειον, αζζειον vb.) bazı Attika transkripsiyonlarında ζ için -ζζ- gösterilir; Attic değerinin varsayılarak[zd] , bir diyalektik yaratma girişimi olabilir [dz] - kopyalanacak telaffuz; aksi durum tamamen göz ardı edilemez, ancak bu durumda bir -σδ- transkripsiyonu daha olasıdır. Bu, farklı lehçelerde farklı telaffuzların olduğunu göstermektedir. ( Slav dillerindekibenzer bir örnek içinbkz. Sırp-Hırvatça(iz)među, Rusça между , Lehçemiędzyve Çekçemezi, "arasında").

Argumente für δσ oder [dz]

    Yunanca yazıtlar neredeyse hiçbir zaman ὅσδε, τούσδε veya εἰσδέχται gibi kelimelerle ζ yazmaz , dolayısıyla bu ses ile ἵζω, Ἀθήναζε sesi arasında bir fark olmalı . Eksileri: bazı yazıtlar ζ'nın σδ gibi telaffuz edildiğini gösteriyor gibi görünüyor; dahası, σδ ile yazılan tüm kelimeler morfolojik olarak şeffaftır ve σδ ile yazılan kelimeler basitçe morfolojinin bir yankısı olabilir. (Örneğin, telaffuzun aynı olmasına rağmen morfolojinin şeffaf olduğu yerlere "reklamlar" ve olmadığı yerlere "adze" yazdığımıza dikkat edin).
    Yunancanın iki parçalı kombinasyon için özel bir sembolü olması pek olası görünmüyor. [zd] σδ ile sorunsuz bir şekilde temsil edilebilir. Öte yandan /ds/, İon alfabesindeki ψ çift harfleriyle aynı patlayıcı ve ıslıklı ses dizisine sahip olacaktır./ps/ ve ξ /ks/ , hecenin sonunda yazılı bir patlamayı önler. Eksileri:için özel bir sembol kullanma [zd], ψ için kullanmaktan daha fazla veya daha az olasılık dışı değildir. [ps] ve ξ için [ks] veya daha sonraki buluş ϛ (stigma) için [st] , sessiz muadili olur [zd] . Ek olarak, ζ'nın orijinal olarak icat edilip edilmediği açık değildir. [zd] telaffuz edildi. MikenYunancasında,bir tür perdeli ya da damak ünsüzünün özel bir simgesi vardı; ζ daha sonra haline gelen bu ses için icat edilmiş olabilir. [zd] geliştirildi. (Paralel geliştirme için, orijinal PalatalProto-Slav /tʲ/ Eski KiliseSlavcasında/ʃt/ , зд ve жд gibi kombinasyonların Rusça'da oldukça yaygın olmasına yol açan benzer gelişmeler).
    Boeotia , Elean , Laconia ve Girit'teki δδ , * zd ara adımından ziyade * dz'nin doğrudan gelişimi olarak açıklanabilir . Eksileri: a) ses gelişimi dz > dd olası değildir (Mendez Dosuna); b) ν, Laconian πλαδδιῆν (Aristoph., Lys . 171, 990) ve Boeotic σαλπίδδω'da (Sch. Lond. in Dion. Thrax 493) ζ > δδ'dan önce kaybolmuştur , bu da bu lehçelerin bir metatez
    Güney İtalya'daki Yunanlılar [dz] modern zamanlara kadar korunmuştur. Eksileri:a) bu daha sonraki bir gelişme olabilir [zd] veya [z] İtalyan etkisi altında olmak; b) eski birinden olsa bile [dz] türetilmiştir, diyalektik bir telaffuz olabilir.
    Kaba Latince yazıtlar, yerli akrabalar için Yunanca Z harfini kullanır (örneğin, zeta = diaeta ) ve Yunanca ζ, -ίζω bitişinde bir Romantizm bağlılığı ile devam eder . > İtalyan. -eggiare , Fransızca -oyer . İtalyancada ayrıca baştan sona Z vardır [dz] ve [ts] kullanıldı (Lat.prandium> It.pranzo, "öğle yemeği"). Eksileri:ζ'nıntelaffuzununiyi [dz] , [zd] veya [zː] idi,dimuhtemelen hala en yakın yerel Latince ses olacaktı; üstelik kitabeler, yazıldığı zamandan yüzyıllar sonrasına aittir. [zd] kabul edilir.

Özet

    σδ, Arkaik ve Helenistik Dönem'de yalnızca Yunanistan'ın Midilli Adası'nın ve Sparta şehir devletinin sözlerinde tasdik edilmiştir . Çoğu bilim adamı bunu bir işaret olarak kabul eder. [zd] telaffuzu bu yazarların lehçelerinde vardı.
    Xenophon'un Farsça transkripsiyonları ve gramercilerin ifadeleri telaffuzu desteklemektedir .[zd] Klasik TavanArasında.
    [z(ː)] yaklaşık MÖ 350'den kalmadır. AtticyazıtlarındaKoine'demuhtemelen değeri vardı.
    [dʒ] veya [dz] diğer bazı lehçelerde bir arada var olmuş olabilir.

Kaynak ve dipnotlar

Wikipedia