Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 2.67 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Google Sitemap nedir, ne işe yarar ve nasıl hazırlanır?
#1
Google Sitemaps (yani Site Haritası), sitemize ait içeriğin google botlarınca indexlenmesi için geliştirilmiş bir araçtır.  Sitede yayınladığımız içeriğe ait linklerin neler olduğu konusunda bir ön bilgi verip daha hızlı ve rahat biçinde google’ın sitemizi taramasını (indexlemesini) sağlayan bir sistemdir. Bu site haritası, genel olarak xml yada php uzantısındadır. Bütün linklerimizi xml dosyası halinde kaydedip, bu dosyayı Google’ın webmaster araçları bölümü olan Google Sitemaps adresinden eklenir. Eğer daha önce gmail hesabıyla bu bölüme kaydolmadıysanız yeni kayıt yaptırabilir ve bu bölümün nasıl kullanılacağı hakkında geniş bilgiye sahip olabilirsiniz.

Google, sitelerde gerçekleşen güncellemeleri daha yakından takip etmek ve daha kaliteli arama sonuçları sunabilmek için başlattığı Google Sitemaps projesini, yeni güncellemeler ve eklemelerle daha ileriye taşıdı. "Google Sitemaps" ilk dönemlerde, siteye yeni bir sayfa, haber, yazı, içerik eklendiği zaman site yöneticisinin linkleri xml dosyasına kaydetmesi ve bu dosyanın Google Botları tarafından incelenmesine dayanıyordu. Google, sitenin tamamını dolaşmak yerine, site haritasına bakıyor ve elinde bulunan eski haritayla karşılaştırarak yeni eklenenleri indeksine alıyordu. Google Sitemaps projesine zamanla eklentiler yapılmaya başlandı. Mesela, Google’ın siteleri ziyareti ve indekslemesi esnasında karşılaştığı hatalara yer verilmeye başlandı. Daha sonra ziyaretçilerin siteyi arama motorlarında hangi kelimelerle bulduğu bilgisi verilmeye başlandı. Bunun yanısıra, artık hangi kelimede kaçıncı sırada yeraldığınız bilgisi de yeralıyor.

Google Sitemaps projesinin verdiği hizmetler:


   Sitenize gelenler size hangi keywordlerle ulaştı ve bu kelimelerde siteniz kaçıncı sırada yeralıyor.
   Sitenizin içeriğinde hangi kelimeler daha çok yer vermişsiniz.
   Sitenizde bulunan sayfaların page rank'i.
   Google robotunun sitenizi indekslemesi esnasında karşılaştığı hatalar.
   Sitenizde önceden indexlediği, ancak son aramada ulaşamadığı sayfalar (HTTP 404 hataları, HTTP 200 uyarıları)
   Arama motorlarınca en çok başvurulan kaynak olan robots.txt dosyası ve varsa sitenizde bununla ilgili Google robotunun karşılaştığı durumlar

Google Sitemaps’i sitenize nasıl ekleyebilirsiniz?

Google Sitemaps hizmetinden yararlanmak için öncelikle Gmail’de hesap açmanız gerekiyor (eğer önceden yoksa). Sitenizin içeriğini Google’ın istediği Sitemap formatında yayınlamanız ve bunu sitenizde bir dosyaya kaydetmeniz gerekiyor. Bu dosya "sitemap.xml" adında olmalı ve sitemap kodlarına sahip olmalıdır. Bu dosyayı Google Sitemaps sitesinden giriş yaparak eklemeniz (daha doğrusu Google'ı site haritanızın varlığından haberdar etmeniz gerekir)

Sitemap hizmeti için sitemap.xml dosyasında yeralması gereken kodlar şunlardır:

<url>
 <loc>http://www.3mim.de/</loc>
 <lastmod>2007-09-09T00:10:00+010</lastmod>
 <changefreq>daily</changefreq>
<priority>1</priority>
 </url>

Sitemap Kodları ne anlam ifade eder?

url: Vereceğiniz her link bu biçimde başlar ve biter.
loc: Sayfanın linki
lastmod: Son değiştirilme yada eklenme tarihi
changefreq: Sayfanın yenilenme sıklığı (hourly: saatlik, daily: günlük, weekly: haftalık, monthly: aylık)
priority: Önem yada öncelik (örneğin "0.50" normal sayfalar, "1" ise kategoriler ve anasayfa için olabilir)

Google’ın changefreq kısmında yeralabilecek, hourly, monthly, weekly ve daily seçenekleri yazının ne kadar güncel olduğunun anlaşılmasını sağlar. Sitemap dosyası güncellendiği zaman yeni bir yazı eklendiyse onun changefreq tag’i hourly yada daily olarak değiştirilmelidir. Bu değişikliğe göre geçen hafta eklenmiş bir yazının güncellenme sıklığı weekly, 1 ay önce yayınlanmış bir yazının güncellenme sıklığının monthly olarak değiştirilmesi gerekiyor.

Priority için 0.2", "0.5", "0.8", ya da "1" şeklinde sayılar bulunuyor. Burada priority’den kasıt, yazının site içindeki önemi ve güncellenme sıklığı. Örneğin bir yazıyı siteye yeni eklediniz Google’ın buna dikkatini çekmek istiyorsunuz, burada changefreq kısmını hourly, priority kısmını yaptıktan sonra priority’sini (öncelik) 1 yapabilirsiniz. Bütün linkleri hourly yapmak ve priority'lerini de 1 yapmak fikri, Google algoritmalarına göre spam veya aldatma olarak algılanabilir ve sitenizin banlanmasına (yani silinmesi) neden olabilir.

Google Sitemaps'ı otomatik hazırlamak

Eğer sitenizin yapısını xml olarak otomatikmen hazırlamak için Google tarafından önerilen Google Sitemap Generator'ı kullanabilirsiniz. Ancak, Google Sitemap Generator Phyton programlama dili kullanılarak yazılmış. Sitenizin yeraldığı server Phyton destekliyorsa sorun yok. Desteklemiyorsa, aşağıda yer alan diğer bir alternatifi deneyin.

Gsite Crawler ile Sitemap (Site Haritası) hazırlamak

Öncelikle, gsitecrwaler.com sitesinden GSite Crawler programını indiriyoruz (buraya tıklarsanız download sayfasına gidersiniz). Bu yazılım ile google ile uyumlu bir site haritası hazırlayabilirsiniz. Programı indirip kurulumunu yaptıktan sonra açın.Gsite Crawler ile Sitemap (Site Haritası) hazılramak

Programı açar açmaz üstteki Pause (durdur) yazan butona bir kez tıklayın. Daha sonra hemen sol alt köşedeki Delete (sil) tuşuna basıp uyarılara Yes (evet) diyerek Avaiable Projects (projeler) altındaki iki seçeneğide silin.

Sol alt köşedeki Add (Ekle) butonuna tıklayıp, açılan pencerede üste adresimizi tam olarak yazıyoruz. (Örneğin: http://www.3mim.de/) Alt kısma ise projeye vermek istediğimiz adı yazıyoruz. Yazdıktan sonra Next (sonraki) yazan yere basın.

Açılan pencerede, gerekli görüyorsanız değiştirebileceğiniz ayarları değiştirip (gerek yok, olduğu gibi bırakın) tekrar Next e basın.  Sonraki ekranda FTP ayarları bulunuyor, dilerseniz bu yazılım ile site haritasını servere göndermeniz mümkün. Eğer kendiniz dosyayı gönderecekseniz birşeyi işaretlemeden geçin.

Proje ekleme işlemi için gelen son pencerede de hiçbir ayarla oynamadan hepsi işaretli olarak kalacak biçimde, Finish (son) yazan yere tıklayın.

Artık gsite Crawler programı sitenizi araştırmaya ve sitemap.xml dosyası için gerekli bilgileri toplamaya başlar. Bu işlem, sitenizin içeriğine göre 1 dakikadan, 5-6 saate kadar sürebilir.

İşlem bittiğinde bu pencere kapanır, programın ana penceresi açılır. Programın ana penceresine otomatik dönüldüğünde yukarıdaki yer alan menülerden Generate (oluştur) yazan butonun yanındaki ok işaretine basın. Açılan menüden, Google Sitemap-file'yi seçiyoruz ve dosyayı istediğiniz yere kaydedin. Oluşturulacak 3 adet dosyayı FTP ile sitenin rootuna gönderin.

Dosyaları gönderdikten sonra Google Webmaster Araçları sayfasında girerek, dosyanızı ekleyin.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)