Thread Rating:
  • 6 Vote(s) - 3.67 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yemek Sözlügü K İle Başlayan
#1
K
****


Kadriye --> Izgara olacak malzemenin, kızgın ızgara üzerine konup,
ızgara demirinin iziyle süslenmesi usulü.

Kahverengi ve koyu dana fond --> Dana kemiklerini fırında kurutarak
veya kızartarak ya da içine aromatik malzeme ilave edip uzun zaman
kaynatarak elde edilen, kahverengi koyulaştırılmış ana sos.

Kanal açma --> Limon, portakal, salatalık gibi malzemelerin kabuğunu
süslemek için kanalör denen aletle alacalı şekilde soyma usulü.

Kanalör --> Sebze ya da meyveleri süslemek için kanal açma işlemi
yapan alet.

Karamela --> 170° ateşte eriterek rengi kahverengiye dönüştürülmüş
şeker.

Karanfilli Soğan --> Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak
bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır.

Kasrol (Kaçarola) --> Küçük, saplı tencere.

Kazein --> Sütte bulunan protein maddesi.

Kef --> Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu
köpük.

Keş --> Süzme yoğurttan yapılan, parmezana benzeyen ve
makarnalarda kullanılan sert peynir.

Kirş --> Vişne veya kirazdan yapılan, pastacılıkta kullanılan su rengindeki
alkol veya içki.

Koagüle (Fr. Coagule) --> Pıhtılaşma; pişerek donma veya katılaşma.

Koçan --> Lahana, marul gibi sebzelerde yaprakların çıktığı sert gövde.

Kontrfile --> Kesim hayvanlarında bel kemiğindeki dikensi çıkıntının iki
yanında bulunan et parçası.

Konkase Domates --> Kaynayan suya atılan domatesler kabukları
çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları
soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı
büyüklüğünde doğranır.

Közlemek --> Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla
pişirilmesi.

Krim --> Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.

Kornişon --> Küçük salatalık turşusu.

Krem Anglez (Fr. Creme anglaise) --> Yumurta sarısı, şeker ve sütten
pişirilerek yapılan, pasta ve deserlerin yanında verilen sos.

Krem patisiyer (Fr. Creme patissiere) --> Pasta kremi, sualenin içine konan
krem.

Krem şanti (Fr. Creme Chantilly) --> Tatlı ve pastalarda kullanılan sıvı
kremaya şeker ve vanilya koyup çırparak elde edilen kremaya verilen
ad.

Krema --> Sıvı kaymak; sütün yüzünden toplanan yağlı katman.

Kremabör (Fr. Creme au beurre) --> Yumurta sarısı, koyu şurup ve
tereyağından yapılan, pastacılıkta kullanılan krem.

Kruton (Fr. Crouton) --> Çeşitli şekillerde kesilen ekmeklerin, yağda,
salamandrada veya fırında kızartılmasıyla yapılan garnitür. Bir cm küp
şeklinde veya yuvarlak dilim halinde kesildikten sonra kurutarak kızartılan
bu ekmek parçaları genelde çorba yanında veya salata üzerinde servis
yapılır.

Kulak memesi kıvamı --> Hamurların ne çok sert, ne de akıcı olacak
kıvamda yoğurulması.

Kuli (Fr. Coulis) --> Sıvı püre haline getirilmiş sebze veya meyve sosu.
Genelde deserlerin yanında verilen meyve sosları için kullanılır.

Kup --> Peşmelba gibi kendi özel bardağı içinde servis edilen
dondurmalı deser.

Kup bardağı --> Dondurma veya kup çeşitlerinin servisinde kullanılan
geniş ve ayaklı bardak.

Kuzu Gömleği --> Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs
kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı.

Kuzukulağı --> Yaprakları ekşi olan ve salata yapımında kullanılan küçük
bir bitki. Çiğ ve pişmiş olarak yenebilen bu bitkiye acıkulak da denir.

Kıvam --> Bir şeyin en uygun zaman veya noktasını belirleyen koyuluk
derecesi.

Kıymak --> Eti makineden geçirmek; maydanoz gibi sebzeleri ince
parçalara doğramak.

Köpürtmek --> Yumurta beyazı, yumurta ya da kremayı telle çırparak
kabartma usulü.

Köri (Fr. curry) --> Çeşitli baharatlardan yapılan ve Orta Asyada çok
kullanılan bir Hint baharatı.

Közleme --> Sebzelerin ızgarada, kömür ateşinde kabuklarıyla birlikte
pişirilme şekli. Bu yöntemle pişirilen patlıcan, biber, domates sebzelerin
kabukları közlendikten sonra kolayca soyulur.

:opucuk-1:





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)