Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wi-Fi hakkında yanlış bilinenler
#1
Oku-1 
Wi-Fi hakkında yanlış bilinenler


Kablosuz ağlar hakkında yanlış bilinenleri ortaya çıkarma zamanı geldi. Bakın WiFi'la ilgili neleri yanlış biliyormuşuz?

Ağ konusu zaman zaman kafa karıştırabilir - ortalama bir internet kullanıcısı, internet kesilene kadar veya saldırıya maruz kalana kadar bu detaylarla uğraşmak istemeyecektir. Bu yazımızda evlerimizdeki Wi-Fi ağlarıyla ilgili en çok yanlış bilinenleri ortaya çıkarmak istiyoruz. Ağ konusunda biraz bilginiz olduğunu varsayıyoruz - eğer hazırsanız, başlayabiliriz.

KABLOSUZ AĞ GÜVENLİ DEĞİLDİR

Başlığın aksine "kablosuz ağlar, kablolu ağlar kadar güvenli değildir" diyenler, haklı olabilirler. Peki kablosuz ağlar yeteri kadar güvenli mi? Cevap, ayarlarınıza göre değişiyor. Ortalama bir ev kullanıcısı için güvenli bir parolaya sahip AES şifrelemeli WPA2-PSK ağı, fazlasıyla yeterli olacaktır. Wi-Fi ağlarının çoğu zaman kolay tahmin edilebilen parolalar nedeniyle kırıldığını söyleyelim.

KABLOLU AĞLAR HEP DAHA İYİDİR

Kablosuz ağlar, hız konusunda 802.11ac gibi standartlar sayesinde kablolu ağların hızına oldukça yaklaştılar. Kombine hızları 3.200Mbps'ye ulaşan 802.11ac, hız konusunda kablolu ağların avantajlarını ortadan kaldırıyor.

Ancak kablosuz ağ, güvenlik ve sinyalin ortam tarafından etkilenmesi konusunda kabloluyu geçemiyor. Router'a fiziksel erişimi bulunmayan bir kişinin kablolu ağa bağlanma şansı bulunmuyor. Buna karşın kablolu bağlantılar, Wi-Fi kadar geniş bir alanı bir defada kapsayamıyor.

Daha çok antenin her zaman daha iyi olduğu, en sık duyulan router efsanelerinden. Ancak tüm antenler aynı değildir - daha çok antenleri nasıl kullandığınız önemlidir. Antenlerin tasarımı, güçlendirmesi, konumu ve yapı kalitesi, anten sayısından daha önemli faktörlerdir.

ROUTER'INIZIN DHCP SUNUCUSUNU KISITLAMANIZ GEREKLİDİR

Ağınızdaki her cihaz için bir yerel IP atanır. Bu atama, router'ınızın DHCP (Dynamic Host Control Protocol) sunucusu tarafından gerçekleştirilir. Ağınızda kullanılabilecek IP sayısını kısıtlamanın ise yetkisiz cihazların girişini engelleyeceği düşünülür.
Bir başka yanlış düşünce, DHCP'yi kapatıp IP'leri her cihaz için kendiniz atadığınızda, ağınıza başkasının giremeyeceğidir. Bunun hiç işe yaramayacağını söylemiyoruz, ancak DHCP'yi kapatmak kesin bir çözüm de sağlamaz.

Örneğin bir hacker, ağınıza önceden erişim sağlamışsa, bir IP tarayıcısı ile IP aralığını bulabilir. Veya atadığınız IP'leri bularak buna uyumlu adresler oluşturabilir ve ağınıza tam erişim sağlayabilir.

SSID'Yİ GİZLEMEK SİZİ HACKER'LARA GÖRÜNMEZ YAPAR

Her kablosuz ağ, kendisini tanımlayan bir SSID (Service Set Identifier) kimliğine sahiptir. Çoğu kullanıcı, bu bilgiyi yayınlama işlevini kapatmanın sizi hacker'lara karşı görünmez kılacağına inanır. Ancak bu doğru değildir.

SSID'yi gizlediğinizde onu çoğu kullanıcı göremeyecek olsa da, Windows 7'li bilgisayarlar SSID'siz cihazları bile görür - isimleriyle tanımlayamasa da, varlığının farkına varabilir.


Kablosuz ağ kurulumunda yapılan 9 hata


Kablosuz standartlarını karıştırmak

Wi-Fi için pek çok farklı standart mevcut 802.11a, 802.11b, 802.11g ve 802.11n. 802.11n standartı mevcut en son kablosuz bağlantı standardı. Daha geniş bant genişliği ve pek çok kablosuz sinyal ve anten destekliyor. Sizin cihazlarınız farklı standartları destekliyor olabilir. Bu yüzden kablosuz cihazlar almadan önce aynı standartlara sahip olduklarından emin olun. Eski standartlar her zaman uyumsuz olmasa da ağ hızını düşürebilir.


Hiç güvenlik kullanmamak

Verileriniz havadan iletiliyor ve sizin göremediğiniz bir yerlerden insanların ağınıza erişmesi mümkün. Sisteminizi korumuyorsanız kotanızı dolmuş bulabilirsiniz. Birileri ağınıza girip bağlantınızı sömürebilir.

Kitapçıkları okumadan geçmek

İlk ve en yaygın karşılaşılan hata ürünün yanında gelen kitapçığı, kullanım kılavuzunu okumadan işe el atmaktır. İster kablosuz router kurun, ister dizüstü bilgisayarınıza PCI kart takın, hatta yeni bir buzdolabı bile alsanız kullanım kılavuzunu mutlaka okuyun.


Standart şifreleri kullanmak

Kablosuz router'ınız hazır bir şifreyle birlikte gelir. Yönetici paneline erişim şifresiyle cihazın ayarlarını değiştirmek için giriş yapılır. Eğer bu şifreyi değiştirmezseniz kötü niyetli kişiler internette kolayca bulunabilen bu şifreleri deneyerek sisteminize girebilir ve istediğini yapabilir. Şifreyi değiştirin ve unutmamak için yazın.

Açma kapama düğmesini açmamak

Dizüstü bilgisayarınızda bir türlü kablosuz ağa erişemiyorsanız, önce Wi-Fi bağlantısını düğmesinden açın. Bu hataya ilk kez kablosuz ağ kurup dizüstü bilgisayarıyla erişmeye çalışan kullanıcıların büyük çoğunluğu düşer, utanmayın.


Şifre standartlarını karıştırmak

Yeni kablosuz cihazlar WPA yani Wi-Fi Protected Access şifrelemeye sahiptir. Mutlaka 10 karakterden uzun güçlü bir şifre oluşturun.

Eski şifreleme standartı olan WEP, yani Wired Equivalent Policy kolayca kırılabildiği için tercih etmemeniz gereken bir standart.

Firewall ayarları

Kablosuz ağa bağlanamama nedenlerinden biri de Firewall ayarlarınız olabilir. Sorunun Firewall'dan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için Firewall'u kapatıp denemeniz yeterli. Eğer sebep Firewall ise kendi internet sitesine girip yardım dosyalarından Wi-Fi'ye nasıl izin vereceğinizi öğrenmeniz gerekecektir.

Yazım yanlışı

Kimlik veya şifrenizi girerken yazım yanlışı yaptığınız için giremiyor olabilirsiniz. ID, şire ve MAC adresi yazarken dikkatli olun. Üst üste aynı hatayı tekrarlıyor olabilirsiniz, bir ara verin, bir kahve için ve geri dönüp doğru girdiğinizden kesinlikle emin olun. Yıldızlar yüzünden şifrenizi göremiyorsanız bir metin dosyasına yazarak kontrol edin ve kopyala yapıştır yapın.

Sahte güvenlik hissi

Bütün şifreleri değiştirmiş, DHCP'yi (Dynamic Host Configuration) kapatmış olabilirsiniz. MAC adresi (Media Access Control) girmiş, uzaktan erişimi kapatmış, firewall kurmuş ve SSID'nizi (Service Set Identifier) gizlemiş olabilirsiniz. Şimdi güvende hissediyorsanız yanılıyorsunuz. Hala güvenlik için yapabileceğiniz bir şeyler var. Wi-Fi kullanacağınız alanı anca kapsayacak güçte bir bağlantı, çok güçlü ve geniş alana erişen bir bağlantıdan daha güvenlidir. Kararlı bir hacker bile sinyal gücü zayıfsa sisteminize kolay kolay giremez.





Signing of RasitTunca
[Image: attachment.php?aid=107929]
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)