Thread Rating:
  • 104 Vote(s) - 3.13 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yemek Sözlügü P İle Başlayan
#1
P
****

Pandispanya --> Birçok pastanın temel malzemesi olan yumurta, şeker
ve undan yapılan, sünger gibi yumuşacık bir kek.

Pane --> Et ya da tavuk gibi pane yapmak istediğiniz malzemeyi sırasıyla
un, yumurta ve galeta unundan geçirme yöntemi.

Parizyen kaşığı --> Sebze ve meyvelerden küçük top biçimli garnitür
veya süsleyici malzeme çıkarmak için kullanılan bir alet.

Parizyen patates --> Bilye gibi çıkartılmış patates içi.

Pasta kremi --> Şualenin içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker
ve undan yapılan ve pastacılıkta kullanılan krem.

Pastörize --> Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak
birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi.

Pate (Fr. Pâté) --> Malzemesinde ördek, ciğer, sülün ve domuz eti
ya da ciğeri olan bir et ezmesi.

Pay (İng. Pie) --> Hamurdan yapılan ve üzerine ister tatlı ister tuzlu
malzeme katarak lezzetlendirilen yiyecek.

Pazı --> Hamurdan yapılan biraz kalın yufka (mantı yapmak için de
kullanılır).

Pembeleştirmek --> Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.

Peşmelba (Fr. Peche-melba) --> Şeftali, ahududu sosu, krem şanti ve
dondurmadan meydana gelen kup.

Plaki --> Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen
yemek türü.

Piyaz şeklinde doğrama --> Yarım ay biçiminde incecik doğramak,
kesmek.

Pişme noktası --> Pişme sırasında bir yiyeceğin piştiğini gösteren en
uygun an.

Poele (Fr. Poelle) usulü pişirme --> Derin bir tencere ya da tavada
biraz su ve aromatik sebzelerle iri parça yiyecekleri kapağı kapalı bir
şekilde yavaş yavaş pişirme usulü (Poele usulü ördek veya hindi
pişirme vb.).

Pompay (Fr. Pomme paille) --> Saman patates.

Porsiyon --> Bir kişi için hazırlanan yemek veya parça.

Porto --> Portekiz'in meşhur, tatlımsı kırmızı veya beyaz şarabı.
Soslarda da kullanılır.

Poşe Etmek --> Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta
pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak
kaynaması durdurulur.

Profiterol --> Şuale hamunu ile yapılan, içine dondurma konup üzerine
çikolata dökülerek etrafına şanti sıkılan Fransız tatlısı.

Püre --> Sebze ya da meyveleri ezmesi.

Pötifur (Fr. Peutits four) --> Tek lokmalık Fransız pastası.

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)