12-06-2023, 04:26 PM
(This post was last modified: 04-13-2024, 11:24 AM by RasitTunca.)
Çatılarda Buzlanma ve Buz Sarkıtlarının Oluşum Sebepleri
Filmleri, dizileri, çizgi filmleri vb. Yansıtan bir kış klasiği. Bunlar buz sarkıtları. Bu, çatıların saçaklarına, ağaç dallarına, arazi çıkıntılarına ve peyzajın diğer birçok unsuruna zorlayan buz parçaları hakkındadır. Genellikle düşük sıcaklıklar ve yoğun kar yağışı nedeniyle kışın ortaya çıkarlar. Bazen kar yağmasına gerek kalmadan oluşturulabilir ve sonbaharda nüfus için ciddi sorunlara neden olabilirler.
Filmlerde, dizilerde, çizgi filmlerde, kartpostallarda ve pek çok yerde muhakkak ki buz sarkıtları gördük. Neye benzediklerini bilmek için onları şahsen görmüş olmanıza gerek yok. Daha soğuk kışların bir klasiğidir ve esas olarak su ile birlikte sürekli sıvı su damlaması nedeniyledir. yılın bu zamanında tipik güçlü donlar. Kış aylarında sıcaklıkların, özellikle geceleri önemli ölçüde düştüğünü biliyoruz. Bir yağmur vakası sırasında çatılardan sürekli olarak sıvı su damlaması, buz sarkıtlarının oluşmasına neden olur.
Sıcaklığın 0 derecenin altına ani düşüşünün bir sonucu olarak, bir saçağı oluşumu için ideal koşulları bulabiliriz. Yani, ortam sıcaklığı 0 derecenin altında olduğunda ve yağmur yağdığında veya yağmur yağdığında, Sıvı suyun sürekli damlamasıyla buz sarkıtları oluşabilir. Bunlar buz sarkıtları adı verilen karakteristik buz sarkıtlarıdır.
Buz sarkıtlarının oluşumu
Genellikle şehirlerde bir çatı saçağında buz sarkıtları oluşur. Daha önce taşımış olmanız gereklidir. Bu şekilde sıcaklığın çok düşük olmasını garanti etmiş olacağız. Su ayrıca çatılarda toplanma ve ardından buz sarkıtları oluşturma eğilimindedir. Günün merkezi saatlerinde meydana gelen kısmi kar erimesi beyaz kar örtüsünün altında çok sayıda küçük su akıntısına yol açar. Geceleri sıcaklıklar düştüğünde ve bu su hatları çatı saçaklarının kenarlarında sona erdiğinde, buz haline gelene kadar soğumaya başlar.
Akşam karanlığında dondurucu soğuk, çatıdaki karda bir buz kabuğu oluşmasına neden olur ve bu mantonun iç kısmı nehirden tamamen izole edilir. İç kısım alttan akmaya bu şekilde devam eder. Ortaya çıkan damlalar çözülür veya içinden geçer. hemen tekrar donana kadar saçak. Ve çok düşük sıcaklıkta olan dış hava ile temas ederler ve saatlerin geçmesiyle oluşurlar. Kışa özgü keskin buz iğneleri bu şekilde üretilir.
Çevre koşulları
Gün boyunca gökyüzünün açılabilmesi ve sıcaklığın hızlı bir şekilde hızlı bir şekilde açılabilmesi oldukça yaygındır. Böylelikle çatı saçaklarında oluşan buz iğnelerinin bir kısmı güneşle aydınlatıldığında veya ısı ile eridiğinde ayrılabilir. Bu, çatıların altından geçen insanlar için tehlike oluşturur. Bazı durumlarda, buz sarkıtları düştüğünde altından yürüyen insanlar buz sarkıtları nedeniyle ölüme neden oldu. Bu tür haberler, Rusya gibi çok soğuk ülkelerde genellikle çatılarda bu tür oluşumlar meydana getiren yoğun soğuğun hemen hemen her kışında ortaya çıkar.
Sadece buz sarkıtlarının adıyla bilinmekle kalmaz, aynı zamanda nerede bulunduğumuza da bağlıdır, başka isimlerle de bilinebilir. Nerede olduğunuza bağlı olarak, bulduğumuz isimlerin bir listesi vardır. sivri uçlar, chipiletes, pinganiles, candelizos, calambrizos, rencellos, suckers veya vantuzlar. Burada, İspanya'da Cantabria'nın iç kesimlerinde cangalitu veya cirriu, Roncal vadisinde ise churro olarak adlandırılır, ancak en garip kelime calamoco'dur. Burundan aşağı kayıyormuş gibi düşen bir mukusu ifade eder. Bu aynı zamanda, bu insanların burnundaki mukusun çok soğukken donduğu çizgi film serilerinde de çok tipiktir.
Olası tehlikeler
Buz sarkıtları sadece bir şehrin çatılarının bulunduğu bölgede oluşmaz, aynı zamanda doğada da üretilir. Bazı uçurumlarda, kayalarda, ağaç dallarında vb. Görebiliriz. Bu buz iğnelerinin nasıl oluştuğu. Sonunda, buz sarkıtlarından ancak şehirlerde üretilirse belirli bir derecede tehlike buluyoruz. Doğal ortamlarda, fotoğraflarla kurtarmaya değer güzel manzaraların oluşumuna sahibiz.
Ancak şehirlerde tehlike barındırabilirler. Çatılarda kar birikmesi ve ardından yukarıda bahsettiğimiz çözülme ile, düşük sıcaklıklar nedeniyle damlacıklar yeniden donar. Yine sıcaklıklarda bir artış olursa, bu buz iğneleri düşmeye başlar ve o zaman yayalar için tehlike oluştururlar. Ülkemizde, kışın genellikle bu kadar düşük sıcaklıklara sahip olmadığımız için bu, izole bir şekilde gerçekleşir. Ancak bu filomena yıl gibi bir kış fırtınasından sonra bu tehlikeler meydana gelebilir.
Rusya'da yılda yaklaşık 100 kişinin saç dökülmesinden öldüğü tahmin edilmektedir. Finlandiya gibi bazı ülkelerde, binaların üzerinde bu fenomenin varlığının tehlikesine karşı uyaran işaretler vardır. Bazı yerlerde ölüm saçağı olarak kabul edilir çünkü bir varyantı da vardır. Derin denizde ilginç bir fenomen meydana geldiğinde 1947'de bunun hakkında konuşmaya başladılar. Kuzey Kutbu veya Antarktik Okyanusu'nun sıcaklıkların -20 ° 30 ° 'ye kadar çıktığı çok soğuk sularda gerçekleşir. Yüzey suyu donduğu için denizin sıcaklığı daha yüksektir. Bu şekilde tuz bu işlemin dışında bırakılır ve yoğunluğu daha yüksek olduğu için suya batırılır. Çevreleyen su donar ve temas ettiği suyu donduran bir sarkıt oluşturulmuştur.
Yoluna çıkan her şeyi dondurduğu için buna ölüm saçağı denir. Yavaş hareket eden bir hayvanla karşılaşırsa, sonunda onu dondurur.
Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca