Thread Rating:
  • 27 Vote(s) - 3.04 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dünyanın en büyük çiçeği Rafflesia Ceset Çiçeği
#1
Oku-1 


Dünyanın en büyük çiçeği Rafflesia Ceset Çiçeği

Fotoğraftaki çiçek, Endonezya’da Bukit Daun’da çekildi. Endonezya’da Sumatra’da endemik bir tür olan bu dev çiçek, dünyada sadece 4 yerde yetişiyor.

Rafflesia çiçeği, aslında kökü ve yaprakları bulunmayan bir parazit bitki. Rafflesia’nin tek görünen kısmı kırmızı renkli çiçekleri. Kötü kokusundan dolayı “Ceset Çiçeği” olarak da adlandırılıyor.

Ceset çiçeği olarak da bilinen Titan Arum dünyanın en büyük ama aynı zamanda en kötü kokulu çiçeği olarak nitelendiriliyor.

Dört yılda bir açan çiçeğinin beslendiği sinek, arı ve böcekleri kendisine çekmek için bu kötü kokuyu yaydığı belirtiliyor. Ziyaretçilerse bu nadir çiçeği görmek için kokusuna da katlanıyor.

Rafflesia Arnoldii nedir?

Rafflesia arnoldii bitkisi, bir diğer yazımı ile rafflesiaceae olan Rafflesia’nın en büyük çiçekli olan türüdür ve dünyanın en uzun çiçeğidir. Kaynaklarda Rafflesia hakkında bilgi kısıtlıdır. Bunun sebebi bitkinin çok ender olması ve de hala gizemini koruyan özelliklerinin olmasıdır.

Rafflesia,1818 yılında bir doğa bilimci olan Joseph Arnold’ın ekibi tarafından Endonezya Yağmur Ormanlarında bulunmuştur. Özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

    Boyutuna nazaran ömrü kısa olan bu bitkinin yaşama süresi ise yalnızca 2 haftadır.
    Dünyada sadece Endonezya’nın Sumatra ve Borneo adaları ve Tayland’daki Khao Sok Milli Parkı’nda görülür.
    1 metreye kadar büyüyebilen Rafflesia’nın ağırlığı ise 11 kilograma kadar çıkabiliyor.
    Rafflesia’nın gelişimi ise şu şekilde oluyor; Bitki ilk hafta çiçek açıyor ikinci haftada ise ölüyor.
    Taç yapraklarının uzunluğu 1 m civarında olan Rafflesia, tohumu olmayan bir çiçektir ve ağaçların kökleri üzerinde parazit olarak yeterli ısı ve suyu bulunca oluşur.
    Oluşumu oldukça zor olduğu için çiçeğin görülmesi de aynı oranda zordur.
    Rafflesia çiçeğinin sevgilinize bir buket olarak sunmanız imkansızdır. Bunun en önemli sebebi boyutu gibi dursa da esas sebep korkunç bir kokuya sahip olmasıdır.

    Rafflesia aslında çok kötü kokar. Bu sebeple bir diğer adı da “Ceset Çiçeği” olarak geçer.

    Rafflesia her ne kadar hoş bir kokusu olmasa da dünyanın en büyük çiçeği olma özelliğinden dolayı insanların oldukça ilgisini çekiyor.
    Rafflesia çiçeğinin yaprak, dal ve kökü yoktur. Yalnızca bir çiçektir.
    Ömrü sadece 2 hafta olan Rafflesia, bir hafta içinde çiçek açıp ikinci haftada da solarak çamur gibi bir görünüm alıp çürür ve de ölür.

Kar©glan Başağaçlı Raşit Tunca
Smileys-2
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)